Kávovníku trvá tři až čtyři roky (záleží zda se jedná o odrůdu Arabica nebo Robusta), než dospěje. Plody se objeví v řadách na větvičkách brzy po jemných bílých květech, které svojí vůní jsou velmi podobné nám známé vůni jasmínových keřů. Plody připomínající naší třešni nebo spíš šípek, jsou nejprve  zelené a postupně tmavnou do sytě rudé barvy. Plody Arabica prasknou za šest až osm měsíců, Robusta potřebuje zpravidla o šest měsíců déle. Většinou je pouze jedna sklizeň do roka, ale třeba v Keni a Kolumbii, díky střídavým obdobím sucha a vlhka, bývají sklizně dvě. Doba sklizně kávy se liší díky zeměpisné poloze. V oblastech severně od rovníku se úroda sklízí většinou na konci roku, zatímco na jižní polokouli se káva sklízí na jaře. Země na rovníku mohou sklízet kávu během celého roku. Úroda se liší sklizeň od sklizně, ale jeden kávovník za celý rok může poskytnout pouze tolik kávových zrnek, kolik je jich potřeba pro půlkilové balení mleté kávy.